Zoekopdracht

Zoekopdracht

Er was een tijd dat internetgebruikers een URL moesten ingeven om een pagina te kunnen lezen. Vaak zouden ze een www adres intypen en vanuit de homepage verder navigeren. Toen zoekmachines meer populariteit verwierven was het steeds minder noodzakelijk om het juiste adres te achterhalen, de zoekmachine kon via een zoekopdracht herleiden waar de gebruiker naar zocht.

Omdat voor veel gebruikers een zoekmachine als Google de standaard beginpagina was werd zoekfunctionaliteit toegevoegd aan het adres veld. Navigeren op internet begint niet meer met een website intypen, maar met een vraag stellen. Daarmee werden zoekopdrachten steeds belangrijker om gevonden te worden, waarmee een nieuwe beroepsgroep zou ontstaan; SEO experts.

De juiste match maken

Tot pakweg 2015 waren de termen ‘zoekopdracht’ en ‘zoekterm’ twee overlappende maar wel afwijkende begrippen. Een zoekopdracht was de tekst die de consument invoerde om informatie op te zoeken, de zoekterm was het woord of de combinatie van woorden die werd gebruikt om het zoekalgoritme de juiste weg te wijzen. Mensen zoeken in termen die niet geoptimaliseerd zijn. Dit betekent onduidelijke beschrijvingen, fouten in de grammatica en zelfs compleet verkeerde zoekopdrachten.

SEO marketing specialisten sporen de meest gebruikte zoekwoorden op die relevant zijn voor de aanbieder en optimaliseren daar de webpagina’s voor. Het is aan het zoekalgoritme om de vraag met het juiste antwoord te matchen. Daarom waren ‘zoekopdracht’ voor de gebruiker en ‘zoekterm’ voor de aanbieder anders wat betreft inhoud en doelstelling.

Wat is er sinds 2015 anders bij zoekopdrachten?

In 2015 werd het zoekalgoritme van Google uitgebreid met semantisch zoeken en 

kunstmatige intelligentie. Daarvoor zou de zoekmachine al jarenlang foutief ingevoerde woorden herkennen en verbeteren. Deze optelsom van functies binnen het zoekalgoritme zorgen ervoor dat Google niet alleen maar zoekt volgens de zoekopdracht die werd ingegeven, maar in toenemende mate kijkt naar de intentie van de persoon die zoekt.

Dat een ‘votbal’ eigenlijk een ‘voetbal’ moet zijn is vrij duidelijk, dat bij ‘witte sportschoenen’ er zoekresultaten met ‘witte sneakers’ op de eerste pagina verschijnen is eigenlijk heel bijzonder. Google weet namelijk dat de combinatie van ‘wit’ en ‘schoen’ duidt op een sportschoen of sneaker. Dit is voor mensen heel logisch maar voor computers niet. Zoekopdrachten en zoektermen komen zo dichter bij elkaar. In 2020 zou de Bert zoekalgoritme update doorgevoerd worden, daarbij zou de kunstmatige intelligentie verder verbeterd zijn volgens Google.

Contextueel zoeken

Het concept zoekopdracht verandert nog meer zodra er parameters worden meegenomen zoals locatie, taal en zoekhistorie. Via cookies en data vanuit de browser worden de zoekresultaten anders per opdracht. Zo kan dezelfde zoekopdracht op een smartphone andere resultaten opleveren dan op een laptop of PC. Bij de naam van een winkel wordt het dichtstbijzijnde filiaal getoond, niet het meest bezochte filiaal dat meer hits krijgt in ruwe aantallen.

Andere ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld spraakgestuurd zoeken. Een smart speaker zal doorgaans slechts één antwoord geven, een website die volgens het zoekalgoritme op nummer twee komt te staan lijkt niet te bestaan. Dit heeft de wijze waarop zoekopdrachten binnen SEO optimalisatie worden gebruikt veranderd.

Handig artikel voor je?