BLOG

Ankertekst of anchor text belangrijk voor SEO?

ankertekst

Wat is een anchor text?

Een anchor text of ankertekst is het zichtbare deel van een tekst waar je op kunt klikken. De woorden in de ankertekst hebben invloed op de positie van de pagina in zoekmachines. De lengte van ankerteksten blijft normaal gesproken onder de 60 karakters. Iedere browser kan ankerteksten op een andere wijze weergeven. Er wordt een link naar een andere pagina of website gekoppeld aan deze ankertekst, maar die is niet zichtbaar. Hoewel, in de meeste browsers kun je de bestemming alvast zien door met je muis over de link te gaan. Gebruik je ankertekst ook in je meta tags.

Anchortext belangrijk voor SEO?

Deze anchortext is van grote waarde voor het zoekmachine algoritme vanwege de relevantie voor de landingspagina. Je kunt naast externe pagina’s ook naar pagina’s op dezelfde site linken, ook dit bevordert de SEO score. Via de gratis Webmaster Tools van Google kun je als webmaster de meest voorkomende woorden bij ankerteksten bekijken.

Kun je gebruik maken van “Google Bombing” met anchor texten?

Tot 2012 kon je het Google algoritme misleiden met ankerteksten, sinds de introductie van het Penguin algoritme worden ankerteksten op een andere wijze beoordeeld waardoor ze volgens Google niet meer worden meegeteld voor de ranking. Toch blijkt uit testen dat het wel degelijk effect heeft om deze ankerteksten te gebruiken.

Martin Vellinga

Leave a Comment