BLOG

Gevaar van linkfarms voor de SEO ranking

Gevaar van linkfarms voor de SEO ranking

Ik link naar jouw site en jij linkt naar die van mij, daar worden we beiden beter van toch? Wanneer het “eerlijke” links zijn kan dat zeker voordeel opleveren, maar wanneer je onderdeel uitmaakt van eenlinkfarm moet je opletten dat je niet uitgemolken wordt. Het gevaar van linkfarms is vaak groter dan het voordeel. Hoe het werkt, en wat precies het gevaar van linkfarms is leggen we op deze pagina uit.

Wat is een linkfarm?

Een linkfarm is een groep websites die via een hyperlink naar elkaar toe linken. Het is mogelijk om handmatig een link farm te maken, vaak betreft het geautomatiseerde linkfarms. Een hoofdsite met diverse subsites wordt in feite ook als linkfarm gezien, dit komt regelmatig voor bij blog netwerken.

Waar komen linkfarms vandaan?

Inktomi was een zoekmachine die ook gebruikt werd voor sites als Yahoo! die de ranking van pagina’s baseerde op backlinks. Hier maakte SEO specialisten dankbaar gebruik van door linkfarms te ontwikkelen met sites die naar elkaar verwezen. Door de automatisering van linkfarms werden zoekresultaten steeds minder betrouwbaar.

Het gevaar van linkfarms voor SEO

Google stak met PageRank een stokje voor deze praktijken, en schreef iedere backlink een waarde toe op basis van relevantie en autoriteit. Sites die gebruik maakten van linkfarms werden genadeloos afgestraft, waaronder ook gerenommeerde internationale bedrijven. Het gevaar van linkfarms blijft bestaan omdat “SEO specialisten” backlinks in grote aantallen verkopen die eigenlijk alleen een negatief effect hebben op de ranking van jouw pagina’s.

Eerlijk duurt het langst

Je kunt met linkfarms proberen snel in Google te stijgen, maar de kans is groot dat jouw “oogst” zal mislukken. Dit soort “Black Hat SEO” is niet de juiste manier om succes te boeken. Met eerlijke SEO voor de langere termijn in combinatie met SEA (Search Engine Advertising) voor de korte termijn kun je snel scoren met een langdurig succes.

Posted in ,

Martin Vellinga

Leave a Comment