AMP staat voor Accelerated Mobile Pages
Het is een standaard set aan regels die ontwikkeld werd om websites sneller te laden op mobiele toestellen. In de basis is AMP een beperkte versie van de HTML richtlijnen, waarbij de limieten zorgen voor pagina’s die sneller laden. Waarom zou je Accelerated Mobile Pages gebruiken, en wat is de impact van Google AMP op zoemachine optimalisitie?
Bekijk hieronder de video.
Wat is AMP?
Accelerated Mobile Pages is een open source framework dat ontwikkeld is door Google in samenwerking met Twitter. Het doel van dit framework is een betere gebruikservaring te bieden aan mobiele gebruikers door websites sneller te laden. Dit is mogelijk dankzij de meer gestroomlijnde HTML code en CSS mogelijkheden. Het zijn daarmee vereenvoudigde versie van HTML pagina’s zoals deze worden weergegeven op desktop browsers. Het is een variatie op de Instant Articles functie van Facebook, in de loop der jaren is AMP uitgegroeid tot een volwaardig platform.
Hoe werkt AMP?
Er zijn drie pijlers die ten grondslag liggen aan Accelerated Mobile Pages.
- Als eerste AMP HTML, wat een vereenvoudigde vorm is van de standaard HTML richtlijnen. Er zijn restricties aan de HTML tags
- die gebruikt mogen worden, waarbij tags die het laden kunnen vertragen zijn weggelaten. Dit is ook van toepassing op CSS, waarvan de mogelijkheden ook beperkt zijn.
Als tweede is er AMP JS; het is niet toegestaan om Javascript
- te gebruiken. Er is een uitzondering gemaakt voor AMP scripts, die geoptimaliseerd zijn om snel te laden. Ter vervanging van Javascript zijn er een aantal eenvoudige componenten ontwikkeld om bijvoorbeeld animaties weer te geven, dynamische content te laden of de vormgeving aan te passen.
- Als derde en laatste pijler is er de AMP CDN (Content Delivery Network). De CDN haalt AMP content op en plaatst deze in de cache voor een snelle weergave. Dit is standaard actief, het is mogelijk om gebruik te maken van een eigen CDN provider.
Voordelen van Accelerated Mobile Pages
Sinds de introductie van AMP lijken de resultaten overwegend positief te zijn, met name voor statische websites.
Of het ook veel verschil maakt bij zeer complexe websites die veel dynamische content moeten laden is niet geheel duidelijk. Dit zijn de voornaamste voordelen van AMP:
- Er is een zichtbare toename in organisch verkeer via zoemachines.
- De betrokkenheid van bezoekers ligt hoger door het snel laden
- van webpagina’s.
- De conversie ratio ligt hoger omdat websites sneller reageren op input van de klant.
- Door caching is er minder druk op de server.
- AMP content wordt prominent getoond in mobiele zoekresultaten.
Nadelen van Accelerated Mobile Pages
Er zijn niet alleen voordelen, met name de extra investering om websites geschikt te maken voor mobiel kan een nadeel zijn. Er moeten maatwerk elementen ontwikkeld en ontworpen worden om te voldoen aan de restricties die binnen AMP van toepassing zijn. Een aantal geavanceerde features zullen sneuvelen tijdens het conversieproces, wat voor zowel de weergave als voor interactie beperkingen kan opleggen. Hoe complexer de functionaliteit van een website
is, hoe lastiger het wordt om een bruikbare AMP versie te maken. Wanneer een website vaak updates krijgt moet er steeds dubbel werk verricht worden.
Omdat het cachen van Accelerated Mobile Pages automatisch plaatsvindt, is het mogelijk dat webstatieken niet meer juist zijn. Er moeten dan afwijkende methoden gebruikt worden om de CTR’s
en andere activiteit op de website te registreren voor verdere analyse.
Er zijn dus redenen voor zowel de gebruikerservaring als voor website analyse om geen gebruik te maken van AMP pagina’s.
Kun je AMP only websites maken?
Wanneer de website voornamelijk statische content bevat, en niet afhankelijk is van complexe HTML code of JavaScript, dan is het zeker een optie om een website volledig in AMP te maken. Snel laden is immers altijd een voordeel voor gebruikers. Accelerated Mobile Pages zijn niet hetzelfde als Responsive Design of Mobile-Friendly design, al zijn er wel raakvlakken. Beide methoden richten zich op de mobiele gebruiker, waarbij Responsive Design grotendeels een geautomatiseerd proces is. Een webpagina wordt eenmalig ontworpen, de browser zal vervolgens op ieder scherm voor een optimale weergave zorgen. Bij AMP moet er wat meer werk verricht worden om te voldoen aan deze standaard. Bedrijven die zich exclusief of grotendeels richten op mobiele gebruikers kunnen AMP websites ontwikkelen zonder een ‘normale’ HTML site. Deze pagina’s zijn namelijk ook weer te geven op andere systemen.
AMP en SEO
Google geeft websites die goed werken op mobiel voorrang in de zoekresultaten. Dit geldt niet alleen voor zoekresultaten in de mobiele browser maar ook voor de desktop. Snel laden is een criterium binnen het zoekmachine algoritme, naast hyperlinks wordt ook extra informatie op de zoekresultaten pagina getoond. Daarmee wordt de vindbaarheid aanzienlijk beter bij Accelerated Mobile Pages. Daar staat tegenover dat sessies wellicht korter zijn omdat de websites eenvoudiger zijn dan volledige HTML pagina’s. Dit kan van invloed zijn op de retentie ratio, en het aantal bezochte pagina’s per sessie kan terugnemen. Wanneer de primaire doelgroep gebruik maakt van mobiele apparaten kan AMP zeker voordeel bieden.