BLOG

Linkbuilding en de gevaren ervan

linkbuilding

Linkbuilding: Gevaar van linkruilen en 4 redenen om het niet te doen

Iemand vraagt je om een link te leggen naar een website of pagina in ruil voor een link naar jouw pagina. Daar wordt je allebei beter van, en jij krijgt nieuwe bezoekers vanuit de andere pagina. Toch is er een gevaar van linkruilen, er zijn zelfs meerdere gevaren die op de loer liggen! Voorkom problemen met linkruilen, vaak zijn er betere alternatieven om jouw site bekend te maken bij de doelgroep. Linkruilen is een vorm van linkbuilding.

Gevaar van linkruilen 1: Het kost teveel tijd

Het is makkelijk wanneer mensen jou vragen een link te plaatsen in ruil voor een link terug. Je moet wel een aanpassing maken op jouw site, je gaat uiteraard controleren of de andere partij ook netjes een link terug plaatst. Het zijn allemaal kostbare minuten die samen flink wat tijd kosten. Wanneer je zelf relevante sites gaat zoeken kost het nog meer tijd.

Gevaar van linkruilen 2: Wat is de “waarde” van de backlink?

Je hebt een link naar jouw website, gefeliciteerd! Maar waar staat die link, zullen mensen die ook zien en wat is de motivatie om door te klikken naar jouw site? Het klinkt mooi in theorie maar in praktijk wordt je er doorgaans niet veel wijzer van. Niet echt linkbuilden zoals het moet.

Gevaar van linkruilen 3: Google is niet altijd gelukkig met linkruilen

Een groot gevaar van linkruilen schuilt in het algoritme van Google, die kan jouw links als onderdeel van een linkfarm bestempelen met een lagere waarde voor je domein als gevolg. Het mogelijke voordeel van de link kan jouw SEO juist schade toebrengen.

Gevaar van linkruilen 4: Je kunt er klanten door verliezen

Het is logisch dat de andere site relevant is voor jouw activiteiten, let op dat je daar niet de dupe van wordt. Nu lijk je elkaar nog aan te vullen, maar voor je het weet zijn jullie concurrenten van elkaar. De andere kant: Een link van een notaris die wijst naar een aquariumspeciaalzaak is ook niet echt relevant.

Per saldo is er een groter gevaar van linkruilen dan je er voordeel van zult hebben. Er zijn betere manieren om aan jouw SEO te werken. Let dus goed op hoe jouw linkbuilding strategie er uit ziet.

Wees slim en besteed dit uit aan de experts.

Posted in ,

Martin Vellinga

Leave a Comment