Fell Media News

Waarom Voice Search SEO compleet gaat veranderen

>

Google brengt regelmatig updates uit van hun zoekalgoritme. Kleine updates waar je niet direct veel van merkt, of grote updates zoals Panda, Penguin, Hummingbird, die de zoekresultaten van de één op de andere dag om kunnen gooien.

 

Denk niet dat jouw websites hier immuun voor zijn, ze geven zelfs hun eigen sites een penalty wanneer ze zich niet aan de regels houden. Er is momenteel een transformatie gaande binnen de aanpak van Google, wanneer je hier niet op voorbereid bent kan de ranking van jouw pagina’s de komende tijd kelderen.

Voice Search ofwel Spraakgestuurd Zoeken gaat SEO compleet veranderen. Waarom dit is, en welke maatregelen je kunt nemen lees je op deze pagina.

 

Wat is Voice Search?

 

 

Voice Search of Spraak gestuurd Zoeken betekent dat iemand niet zoekt door woorden in te typen, maar door een tekst uit te spreken.

Naast smart speakers is deze vorm van zoeken ook mogelijk met smartphones, tablets, laptops of PC’s met een microfoon.

 

Het werkt doodeenvoudig, door naast het zoekveld op het microfoontje te tikken, of “ Hey Google/ Oke Google” uit te spreken. De opname start en de gebruiker kan een zoekopdracht inspreken. Vervolgens wordt de zoekopdracht omgezet naar tekst en de resultaten zullen automatisch verschijnen.

 

Naast Google maken ook Apple en Amazon gebruik van spraakassistenten (sorry Cortana, niemand die jou aandacht schenkt), voor het gemak beperken we ons op deze pagina tot Google.

 

Want met name deze spraakassistent is van belang voor SEO.

 

Wie maakt er gebruik van Spraakgestuurd Zoeken?

 

“Het zal zo’n vaart niet lopen” is vaak de eerste reactie die je krijgt. “Ik ken niemand die er gebruik van maakt” is nummer twee.

 

Toch blijkt uit de cijfers dat 40% van de internetgebruikers regelmatig een zoekopdracht met stem uitvoert, naar verwachting zal ergens in de loop van 2020 het omslagpunt komen waarbij meer dan de helft van het aantal zoekopdrachten met Voice Search plaatsvindt.

 

Dat is haast niet voor te stellen, houd er wel rekening mee dat het hier om Amerikaanse gebruikers gaat. Google heeft pas sinds 2019 ondersteuning voor Nederlands Spraakgestuurd Zoeken, we hebben dus een inhaalslag te maken.

 

Het aantal mobiele gebruikers is het aantal desktop gebruikers ondertussen gepasseerd, en daar is Voice Search reeds ingeburgerd. Bij slimme speakers is er geen keuze, en er wordt steeds meer gepraat met de Nest luidspreker serie. “OK Google, vertel een mop!”

 

Er telt slechts één zoekresultaat

 

Het is ondertussen wel algemeen geaccepteerd dat een positie op pagina 2 van de resultatenpagina eigenlijk geen waarde heeft, je moet echt in de top tien verschijnen om van SEO te profiteren.

 

Met Spraakgestuurd Zoeken ligt het anders, zeker met het oog (of oor?) op smart speakers. Er is namelijk slechts één gesproken zoekresultaat, en dit is niet altijd het eerste resultaat op een beeldscherm. Je moet namelijk niet op positie 1 zien te komen, maar op positie 0.

 

En dat is de plek waar we een ‘featured snippet’

of een ‘rich result’ tegenkomen. Hoewel beide resultaten technisch op een andere wijze gegenereerd worden, zijn ze beide het resultaat van SEO.

 

Wanneer je trots bent op die nummer 1 positie in Google, zul je minder gelukkig zijn wanneer je een tekst van de concurrent hoort op die Nest Home Mini speaker.

 

Het eerste of het meest relevante resultaat?

 

Het Google zoekalgoritme is voor een deel een mysterie, wat SEO experts je ook willen doen geloven. We hebben een behoorlijk goed idee van de meetpunten en de manieren waarop we websites kunnen optimaliseren, maar het is niet bepaald een exacte wetenschap.

 

Daarom is het mogelijk dat het beste resultaat niet automatisch ook die ‘featured snippet’ of het ‘rich result’ is. Die kan ergens uit de top 10 vandaan komen. Daarbij wordt vooral gekeken naar relevantie en de wijze waarop de informatie wordt gebracht.

 

Wanneer een pagina met enkele zinnen het antwoord geeft op de vraag, dan is dit ideaal voor die felbegeerde nummer 0 positie. Zelfs met SEA (zoekmachine adverteren) kun je deze zichtbaarheid (hoorbaarheid?) niet behalen.

 

Hoe optimaliseer ik voor Voice Search?

 

Bij Spraakgestuurd Zoeken zal de gebruiker een meer natuurlijke spraak syntax gebruiken. In plaats van enkele relevante woorden in te typen, zal er een vraag gesteld worden als complete zin.

 

Wanneer deze zin, of het antwoord, letterlijk te vinden is door de webcrawlers kan dat het resultaat zijn. Houd dus rekening met logische vragen en antwoorden op HTML pagina’s.

 

Hoewel de Google Assistent op mobiele apparaten afbeeldingen en video kan weergeven, is dat met slimme luidsprekers niet het geval. Hoe belangrijk en waardevol rich media content ook is, zorg dat er voldoende leesbare tekst aanwezig is die uitgesproken kan worden. Dus niet alleen “klik hier om de video te bekijken” maar een korte uitleg met de inhoud van de video in enkele zinnen.

 

Zo zijn er veel kleine details die nu al onderdeel uitmaken van een goede SEO strategie, maar waarbij de prioriteiten nét iets anders liggen. Precies zoals er bij de splitsing tussen desktop en mobiel verschillende strategieën bestaan, geldt dat ook voor Spraakgestuurd Zoeken in vergelijking met de bekende Search Box. “Are You Feeling Lucky?”

 

Is jouw website geoptimaliseerd voor Voice Search? Pak er de Google Assistent bij en probeer het zelf!

In april 2021 hebben we een update van productrecensies gedeeld. Het was bedoeld om
Web paginatitel update In augustus 2021 werd de manier waarop Google titels weergeeft op