Influencer

Wat is een influencer?

Een influencer is letterlijk iemand met invloed. De term is onlosmakelijk verbonden met invloedrijke personen op social media die veel volgers hebben. Deze fans nemen adviezen en aanprijzingen van hun idool ter harte. Deze invloed kan worden gebruikt door bedrijven om producten en diensten onder de aandacht te brengen.

Hoe bereikt een influencer de doelgroep?

Er zijn enkele factoren die een rol spelen bij het opbouwen van influencer status.

  • Zo is er de persoonlijkheid, influencers bieden vaak een combinatie van een specifiek personage in combinatie met een authentieke persoonlijkheid. De lijn tussen fictie en realiteit kan vaag zijn.
  • Dan is er de onderwerpkeuze die kan variëren van muziek, sport, humor en andere onderwerpen.
  • Ook de keuze voor een platform is van belang, met name Instagram is een populair social media platform om een influencer status op te bouwen. Voor vloggers is met name YouTube een effectief kanaal om volgers te verzamelen.

Meest succesvolle influencers

Het is lastig de meest succesvolle influencer te bepalen omdat er meerdere afwegingen gemaakt moeten worden. In lijstjes met internet beroemdheden wordt vaak verwezen naar influencers op Instagram. Via andere social media diensten zijn er ook invloedrijke personen maar Instagram blijkt een platform te zijn dat zich uitstekend leent voor deze beroemdheden. Hoewel de ranglijst per jaar sterk kan verschillen komen namen als Selena Gomez, Kylie Jenner en Beyoncé meestal voor op de lijstjes. Voetballers zoals Cristiano Ronaldo en Leo Messi scoren buiten het voetbalwereld ook goed met hun invloed en aantal volgers.

Meest succesvolle Nederlandse influencers

Wat betreft Nederlandse influencers zijn Enzo Knol en Nikkie de Jager bekende personen die al meerdere jaren op de lijst voorkomen. Anna Nooshin heeft ook veel volgers op zowel haar Instagram als YouTube kanaal.

Er is zowel internationaal als nationaal een flinke overlap tussen internet media en traditionele media te constateren. Daarbij zijn er bekende namen die hun bestaand populariteit online uitbouwen zoals Beyoncé of internet celebrities zoals Nikkie de Jager.

Veel invloed van een influencer op een kleine doelgroep

Nikkie de Jager is een voorbeeld van een ‘niche’ vlogger die met haar YouTube kanaal ‘NikkieTutorials’ miljoenen volgers wist te verzamelen met ruim 1 miljard views binnen 10 jaar tijd. Als visagiste was ze actief in de make-up tutorial niche, waar ze haar talenten als presentatrice kon ontwikkelen. In 2021 zou ze deel uitmaken van het presentatieteam tijdens het Eurovisie Songfestival.

Ryan Kaji was pas 4 jaar toen hij zijn eigen YouTube kanaal kreeg. In ongeveer vijf jaar tijd wist hij bijna 30 miljoen volgers te verzamelen met ruim 47 miljard views. Toch zullen veel mensen nooit eerder van deze enorm succesvolle influencer gehoord hebben. Zijn ‘unboxing’ video’s van nieuw speelgoed zijn enorm populair, een feit waar producenten van speelgoed uiteraard van op de hoogte zijn. Op de leeftijd van slechts 10 jaar was hij de YouTuber met het hoogste inkomen.

Succes is niet verzekerd, het vereist ook veel tijd en een grote stroom aan output om een succesvolle influencer te worden. Het idee dat deze internet beroemdheden naast bekend zijn geen talent zouden bezitten lijkt ongegrond te zijn, ze zijn in ieder geval volhardend.

Handig artikel voor je?