Webshop

Webshop, wat is dat?

In 2020 zouden ruim twee miljard mensen goederen of diensten online via een webshop aanschaffen. Samen waren deze klanten goed voor een omzet van 4,2 triljard online. Het land met de grootste ontwikkeling in 2020 op het gebied van e-commerce was Turkije, met Argentinië op de tweede en Indonesië op de derde positie in de ranglijst.

Er zijn diverse kanalen om producten of diensten te kopen zoals Marktplaats of Facebook. Als het aanbod via een speciaal hiervoor ingerichte website wordt verkocht spreken we van een webshop.

Wat was de eerste webshop?

Tim Berners-Lee wordt gezien als de grondlegger van het World Wide Web dat in 1990 het levenslicht zou zien.

Een jaar later zou de American National Science Foundation de beperkingen voor commercieel gebruik van het internet opheffen. Daarmee werden de deuren geopend voor bedrijven om commerciële activiteiten te ontplooien.

Het zou drie jaren duren voordat Pizza Hut begon met pizza’s via het internet te verkopen. Een belangrijke stap in de ontwikkeling van webshops was het SSL-protocol dat beveiligde transacties mogelijk zou maken.

Amazon en Bol

  • Bol.com was een Nederlandse webshop die als initiatief van de Duitse organisatie Bertelsmann werd opgezet. Dit concept sloeg alleen aan in Nederland en België, elders zijn er andere spelers die dusdanig veel marktaandeel bezitten dat Bol daar geen kans maakt.
  • Amazon begon net als Bol met de verkoop van boeken, sinds de oprichting in 1994 is Amazon.com uitgegroeid tot het grootste winkelplatform ter wereld. Overigens levert Amazon ook andere diensten zoals cloud opslag en hardware voor smart homes.

Webshop software

Om een webshop in te richten zijn er diverse opties. De meest eenvoudige manier is een betaal link op een conventionele webpagina maar dit is alleen werkbaar als er slechts één of enkele producten worden aangeboden.

In het WordPress systeem is het mogelijk om met plug-ins een webshop in te richten waarbij WooCommerce de meest gebruikte oplossing is.

Voor kleine tot middelgrote bedrijven is Shopify de marktleider, dit is exclusief een webshop platform waar producten toegevoegd en beheerd kunnen worden.

Betalen in webshops

Het aanbieden van producten of diensten in een webshop is één ding, het incasseren van geld is een ander. Om veilig betalingen via internet te kunnen ontvangen zijn er Payment Providers, tussenpersonen die gerechtigd zijn betalingen te incasseren die ze vervolgens uitkeren naar de begunstigde.

Voorbeelden hiervan zijn Mollie en Adyen die betalingen via kanalen als iDeal, Bancontact, credit card of PayPal verwerken.

Internationale webshops

De opkomst van webshops wereldwijd heeft de drempel om internationaal producten of diensten te verkopen aanzienlijk verlaagd. Door verschillen in nationale wetgeving heeft dit tot complicaties geleid.

Binnen de EU zijn er uniforme regels ingesteld wat betreft het wettelijk zichttermijn en de beveiliging van persoonsgegevens. Sinds juli 2021 is er voor alle goederen van buiten de Europese Unie BTW heffing vereist.

Om heffing vanwege invoerrechten op goedkopere artikelen te voorkomen kan deze BTW al in het land van herkomst worden berekend. Dit is de methode die in de Chinese webshop AliExpress wordt toegepast. Daarnaast worden er ook distributiecentra door mondiale bedrijven in meerdere landen gevestigd om de logistieke keten te beheren.

Handig artikel voor je?