CMS

Wat is een CMS? #

wat is een cmsUitleg over een CMS. Even een website aanpassen of een artikel toevoegen aan een webshop stelt niet veel voor, hier is geen webdeveloper meer voor nodig. Dit komt omdat ontwikkelaars sinds het midden van de jaren negentig hard hebben gewerkt aan complexe code om dit soort handelingen eenvoudig te maken.

De stap van statische HTML pagina’s naar een Web 2.0 aanpak heeft veel invloed gehad op de populariteit van Content Management Systemen. Aan de andere kant is het (interactief) gebruik van het internet enorm toegenomen sinds CMS systemen beschikbaar zijn voor de eindconsument. Nu is een website zonder achterliggend systeem om data te beheren nauwelijks meer voor te stellen.

Wat is het eerste CMS? #

Het eerste Content Management Systeem bestond al voor het internet zoals we dit nu kennen. In 1995 werd FileNet gelanceerd, een geïntegreerd documentbeheer systeem waarin diverse soorten documenten binnen één systeem ondergebracht konden worden. Het bedrijf bestond toen al tien jaar waarmee het begin van CMS ontwikkeling in 1985 ligt.

Midden jaren negentig was het moment dat meerdere ontwikkelaars echt aan de slag gingen met de verkoop van CMS’en voor de zakelijke markt waaronder Interwoven, FutureTense en EPiServer. Met name blogging platformen hebben de ontwikkeling van CMS systemen in een stroomversnelling gebracht.

Web 2.0 #

Al bij de ontwikkeling van de HTML standaard werd er nagedacht over het splitsen van content en layout. CSS zou een waardevolle aanvulling zijn waarmee er ook meer mogelijkheden ontstonden voor grafisch vormgevers en programmeurs. Een CMS voegt in principe een derde pijler toe aan het internet. Naast vorm en techniek wordt content nu ook als aparte categorie gezien.

Zo kan een programmeur een HTML pagina ontwikkelen, een designer zorgt ervoor dat de gebruikersomgeving duidelijk is en aantrekkelijk oogt, content creators kunnen nieuwe teksten, afbeeldingen of video clips toevoegen aan het systeem. Mocht er bij het beheer of toevoegen van content iets mislopen blijft het systeem op zich gewoon functioneren. Zo is het mogelijk om meerdere admins toe te voegen met verschillende rechten en mogelijkheden.

Meest gebruikte Content Management Systemen #

Er zijn honderden systemen in omloop, van eenvoudige webbuilders zoals Wix tot oplossingen voor grote webshops zoals Magento.

Dit zijn de meeste gebruikte CMS’en op dit moment.

  • WordPress CMS #

Ongeveer veertig procent van websites is gemaakt met WordPress. Dit Open Source systeem begon als blogging platform maar werd verder ontwikkeld tot volwaardig CMS. Het systeem is gratis te gebruiken, er zijn veel mogelijkheden voor uitbreiding met themes en plugins.

  • Shopify CMS #

Dit is het meeste gebruikte webshop Content Management System dat met name populair is bij kleinere en middelgrote ondernemers. In tegenstelling tot WordPress is de focus beperkt tot webshops, er zijn wel diverse uitbreidingsmogelijkheden om bijvoorbeeld iDeal of de logistiek te integreren binnen het systeem.

  • Joomla CMS #

Dit is een meer algemeen systeem met een redelijk lage instapdrempel. Hoewel het nog steeds voor veel websites wordt gebruikt is het marktaandeel beperkt ten opzichte van WordPress. Voor geavanceerde mogelijkheden is meer technische kennis vereist. Per sector en doelgroep zijn er aanbieders die systemen ontwikkelen met specifieke mogelijkheden. Zo zijn er oplossingen voor e-commerce, e-learning, online portfolios of lokale aanbieders met ondersteuning in de moedertaal van de gebruiker. Square timmert al jaren aan de weg als laagdrempelige oplossing voor ZZP’ers en kleinere ondernemingen, ze hebben de concurrent Weebly overgenomen. Mijnwebwinkel richt zich specifiek op de Nederlandse markt.

FellMedia SEO heeft dit artikel met zorg geschreven.

Handig artikel voor je?
Updated on september 1, 2021