Forum

Wat is een forum?

Een plek waar mensen samenkomen en in het openbaar kunnen discussiëren over allerlei verschillende onderwerpen, dat is de oorspronkelijke definitie van een forum. Het begrip komt voort uit het Romeinse tijdperk waar zowel grote denkers als de gemiddelde burger in staat werden gesteld om meningen te uiten, wijsheden te delen en een klankbord te vinden voor ideeën. Online zijn fora ook succesvol gebleken, al zitten er ook zeker ruwe randjes aan het internet forum.

Ontstaan van het Internet forum

Voordat het internet forum zijn intrede zou maken waren er al bulletin boards. Deze chat omgeving bestond al jaren voor het World Wide Web en floreerde in een tijdperk met langzame data verbindingen en computersystemen die slechts beperkte grafische mogelijkheden boden. In deze periode zou ook de term ‘spam’ als uitdrukking voor ongewenste berichtgeving populair zijn intrede doen.

Om een forum overzichtelijk te houden kan er gebruikt worden gemaakt van categorieën en subcategorieën, threads of een zoekfunctie. Belangrijke threads die relevant blijven zoals een gebruikscode kunnen een ‘pin’ krijgen of ‘sticky’ worden gemaakt.

Forum spamming

Een forum waar gebruikers gratis en met weinig of beperkte moderatie berichten kunnen plaatsen nodigt uit tot misbruik. Er zijn verschillende soorten ongewenste berichten op fora zoals het gebruik van scheldwoorden, privé informatie over personen, reclame uitingen of schokkende content. Om misbruik tegen te gaan kunnen er filters ingesteld worden of gebruikers moeten verplicht een account aanmaken om berichten te publiceren. Sommige fora kennen status toe aan gebruikers die vaak berichten publiceren of positieve waarderingen ontvangen door andere gebruikers.

Handmatige moderatie brengt risico’s met zich mee. Zo kreeg Facebook te maken met rechtszaak waarbij moderators beweerden post-traumatische stress te ervaren door de overvloed aan schokkende content die ze onder ogen kregen. Facebook zou het jaar daarop een regeling treffen voor 52 miljoen dollar.

Message board en SEO

Een forum of message board bevat veel tekst en informatie dat voor een deel gemodereerd kan zijn maar nooit volledig. Dit blijkt soms voor problemen te leiden bij zoekmachine optimalisatie. Als gebruikers controversiële of ongewenste opmerkingen publiceren dan kan deze informatie de status van een website ondermijnen. Daarom is het niet gebruikelijk meer om de inhoud van een forum toegankelijk te maken voor webcrawlers die informatie verzamelen voor zoekmachines.

Bepalen van identiteit op fora

De wijze waarop gebruikers kunnen participeren kan verschillen. Zo zijn er volledig open of juist gesloten platformen. Bezoekers die alleen lezen maar niet actief een bijdrage leveren worden ook wel ‘lurkers’ genoemd, gebruikers met meer rechten om berichten en/of personen te verwijderen zijn ‘moderators’. Als er de optie is om een profiel aan te maken dan kan deze identiteit per forum anders zijn. WordPress biedt de optie voor een ‘gravatar’, een online profiel dat op meerdere websites gebruikt kan worden.

Verschil tussen forum en reacties

Op dit moment worden fora met name gebruikt als klant-tot-klant ondersteuning waarbij gebruikers van producten of diensten elkaar tips en uitleg geven. Op andere soorten websites wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van een reactie mogelijkheid. Dit lijkt wat betreft functionaliteit en weergave enigszins op een forum maar er is bijvoorbeeld geen mogelijkheid om berichten te doorzoeken. Bij reacties worden er vooral meningen geuit terwijl bij fora doorgaans meer informatie wordt gegeven.

Handig artikel voor je?